GRADO DE DIFICULTAD

GRADO DE DIFICULTAD

Distancia:
* muy corta (de 1 a 4 km)
** corta (de 4 a 8 km)
*** mediana (de 8 a 12 km)
**** larga (de 12 a 18 km)
***** muy larga (mas de 18 km)

Recorrido:
* muy suave (llano o con pendientes poco acusadas)
** suave (pendientes con poco desnivel)
*** exigente (superacion de grandes desniveles con pendientes cortas o suaves)
**** duro (superacion de grandes desniveles entre 45º y 60º de inclinación)
***** muy duro (superación de desniveles con fuerte grado de inclinación, superior al 60º)

Trayecto:
* cómodo (caminos o senderos bien definidos y marcados)
** fácil (senderos bien marcados y de fácil orientación)
*** complicado (senderos discontinuos con marcaciones esporádicas y/o terreno sin sendas)
**** dificil (se precisan dotes de orientación e intuición para seguir la ruta, poca señalización y/o terreno abrupto)
***** muy difícil (no existe sendero, nula señalización, terreno escarpado, se precisa de buenas dotes de orientación y exploración del lugar y/o terreno muy abrupto)

Itinerario:
* muy corto (de 1 a 2 horas efectivas)
** corto (de 2 a 3 horas efectivas)
*** llevadero (de 3 a 5 horas efectivas)
**** largo (de 5 a 8 horas efectivas)
***** muy largo (superior a 8 horas efectivas)

Estos niveles son orientativos y están sujetos al grado de preparación, forma física y experiencia de cada uno.

Powered By Blogger

AVISO

RESPONSABILIDAD

En este blog se recogen itinerarios por distintos lugares de la isla, en su mayoría de las sierras que componen nuestra geografía, se describen itinerarios y lugares que nos llaman la atención, merecedores de ser conocidos, pero no pretende ser una guía, tan solo darlos a conocer, pero sobre todo tener un histórico para nosotros, un grupo de amigos que nos apasiona esta afición y la vivimos con intensidad.

Quien utilice este blog como guía se hace responsable de sus actos, no es suficiente con memorizar las indicaciones que se recogen, la montaña precisa de conocimientos y experiencia, y sobre todo conocer sus propias posibilidades, tanto técnicas como físicas para realizar este deporte y/o afición.

Además exige un alto grado de respetuosidad con el medio ambiente y con las propiedades, tanto públicas como privadas, estas últimas en su gran mayoría, debiendo ser respetuoso con los propietarios, solicitarles permisos para el paso por sus fincas y atender a sus consideraciones.

Quien haga uso de este blog como guía lo hará bajo su responsabilidad, no haciéndonos responsables de los problemas que puedan surgir a quienes lo utilicen con tal fin.

jueves, 2 de noviembre de 2017

ES PESSETS (MOLA DE SON PACS)

01/11/2017
ES PASSETS I UNA CANAL A SON BRONDO
Avui tocava jornada trescadora, feia temps que no hi anavem i ja en teniem ganes.
Prest com sempre, els Trescadors (faltant la nostra estimada Aina) i, com a fet
exepcional dos convidats, en Paulino i n,Isidre.
Cal dir que la preparació de la ruta, que sempre fa n'Arnau, es minuciosa i molt
detallada, topònims, corbes de nivell, mapes...tot això apart d'una orientació i
memoria envidiables. Aixi el guiatge, fora qualque lapsus, es quasi perfecte. Noltros, baix cap concepte, empram el GPS s,hi hem de tornar, hi tornem, pero aquest aparell al nostre grup es com el botiquin “solo en casos de emergencia”.
Arribats al lloc on haviem de deixar el cotxes, comencem la caminada per el GR que uneix Esporles amb Valldemossa, però uns centenars de metres mes amunt, en es pas de Son Cabaspre, ens desviem vora una paret de cap als caires de la Mola de Son Pax, i anam a la seva vesant nord, per intentar trobar els Passets. Hem fet pases amunt i avall, a la esquerra i a la dreta, n'Arnau anava diguent...hem de trobar una paret i això ha de baixar en
direcció oest, un per aqui, l'altra per allá i a la fi es sent una veu...aqui, aqui !! faltava confirmar-ho, pero tot indicava que anavem per bon cami, una baixada amb revolts curts, qualcun de llenegadís pero amb la direcció i el sentit adequats.
Aquest pas ens permet devallar fins un cami de sitges, que voltant la Mola, ens ha de portar fins al Coll de Sant Jordi i despres de una forta devellada, a la canal que volem fer de pujada.
El transit pel vell cami de sitges es... ho calificarem com dificultós, una barreja de branques espenyades, arbres a terra i vegetació desbordada, ens obliga a pujar i baixar cercant una supossada paret (unaltra, i ja en van... varem perdre el compte). A la fi, la trobem i seguint-la ens porta a un cami major que ens deixa a poca distància de la Font dels Obits - Espectacular font amb construcció tipus 'gruta' amb coberta de volta de mig punt i que està al camí de sa Mola de Son Pacs dins terrenys de propietat privada i datada ja al segle XVI.
Dins s'habitacle trobam dues piquetes (òbits) una damunt s'altre per separar es
consum humà des des ramat i que s'aigo cau d'una a s'altre. Ses piquetes són de pedra i tenen importants degotissos de calç lo que ens indica la duresa d'aquestes aigos.
Al centre de ses piquetes s'aixeca una columna amb una Mare de Déu amb el Bon Jesús als braços. A sa columna hi ha un escut heràldic des llinatge de sa familia antiga propietària d'aquestas terres. Just darrera de la Mare de Déu hi ha una mineta natural amb accés formant un arc de volta que gira tot d'una de cap a l'esquerra i només a metre i mig ja trobam s'ullal de sa font.
Actualment s'aigo no s'aprofita però queden restes d'una canonada de plàstic i d'una antiga canal de pedra que van just per es costat des Torrent de Son Brondo fins arribar a ses cases homònimes, passant just per es costat de sa Font de sa Capelleta.
Aquesta es la resenya que figura a la pàgina web dels amics de Fonts de Tramuntana.
D'aquí anem a cercar un vell cami de ferradura que ens ha de portar fins a les planes que son a la Mola, fora gaires complicacions el trobem i pujem per ell, es tracta d'un camí amb molt bon estat de conservació, que es objecte de nombroses fotografies.
Una vegada adalt, i triant els camins adequats, cosa no fácil, cercam la baixada per un comellar que ens portará de retorn al GR i d'aqui fins als cotxes.
Una matinal de recerca, bona companyia i esperit muntanyer.

Eusebio Solano.



"Sant Pauli torrador"












Deu els crea (va fer lo que va poder) i ells s'ajunten    















































No hay comentarios:

Publicar un comentario